Na czym polega żółtaczka pokarmowa?

Żółtaczka pokarmowa to ostra choroba zakaźna, którą można się zarazić drogą pokarmową. W grupie największego ryzyka zachorowania na schorzenie są pracownicy oczyszczalni i zakładów kanalizacyjnych, gdyż na co dzień mają kontakt z zanieczyszczeniami. Objawy żółtaczki pokarmowej to charakterystyczne zżółknięcie skóry i oczu, ból brzucha czy uczucie przemęczenia.

 

Wirusowe zapalenie wątroby – jak dochodzi do zarażenia?

Wirusowe zapalenie wątroby typu A, czyli żółtaczka pokarmowa, to choroba zakaźna o ostrym przebiegu. Schorzenie wywołuje kał chorobotwórczych wirusów HAV znajdujących się na żywności lub w wodzie. Żółtaczką, w przeciwieństwie do zapalenia wątroby typu B lub C, można się zarazić jedynie drogą pokarmową, poprzez zjedzenie zarażonego jedzenia lub wypicie zainfekowanej wody. Stosunkowo rzadko dochodzi do zarażenia się wirusem przez bliski kontakt z osobą chorą, stosunki seksualne, zwłaszcza analne, a także przerwanie ciągłości tkanek. Osoby, w grupie największego ryzyka zachorowania na żółtaczkę pokarmową to pracownicy oczyszczalni ścieków bądź obsługujący urządzenia kanalizacyjne, którzy są w stałym kontakcie z nieczystościami. Narażeni na zakażenie wirusowe mogą być także pracownicy służby zdrowia, wojskowi, pracownicy przedszkoli oraz żłobków.

 

Żółtaczka pokarmowa – objawy

Wirus chorobotwórczy wylęga się w organizmie przez około 30 dni. Po tym czasie mogą pojawić się pierwsze objawy choroby, jednak zdarza się, że przebiega ona całkowicie bezobjawowo. Symptomy schorzenia nasilają się wraz z wiekiem. Należą do nich, np.: nudności i biegunka, a także charakterystyczne zżółknięcie skóry i gałek ocznych. Bilirubina to żółty barwnik, które wysoki poziom świadczy o zachorowaniu na wirusowe zapalenie wątroby typu A. Osobie chorej mogą również towarzyszyć, takie objawy, jak: gorączka, uczucie wyczerpania, zmęczenie, ból mięśni i brzucha, niechęć do jedzenia, złe samopoczucie, ciemniejsza barwa moczu, swędzenie skóry.

 

Wirusowe zapalenie wątroby – jak się nie zarazić?

Pokarmowa żółtaczka ustępuje samoistnie maksymalnie po 6 miesiącach. Nie ma leku, który przeciwdziała rozwojowi wirusa wywołującego zapalenie wątroby typu A. Osobie chorej zaleca się zazwyczaj dużo odpoczynku, odpowiednią dietę oraz regularne nawadnianie organizmu. Po zauważeniu pierwszych niepokojących objawów należy natychmiast skonsultować z lekarzem, który dobierze odpowiednią formę leczenia.

 

Żółtaczka pokarmowa – jak się nie zarazić?

Profilaktyka wirusowego zapalenia wątroby typu A to przede wszystkim przestrzeganie higieny, także w czasie przygotowywania posiłków oraz ochrona owoców i warzyw przed owadami.  Wodę należy pić tylko po przegotowaniu lub bezpośrednio z butelki, zwłaszcza podczas wyjazdów za granicę. Aby zapobiec zarażeniu się chorobotwórczymi wirusami, najlepiej jeść pokarmy po obróbce termicznej, np. gotowane, smażone, pieczone. Należy unikać surowego mięsa, skorupiaków, a także owoców kupowanych na ulicznych straganach.