Kilka słów o aspartamie, czyli słodziku

Długo powtarzana plotka staje się wersją obowiązującą. Ta stara prawda idealnie pasuje do sztucznych substancji słodzących, którym przez dziesiątki lat przypisywano negatywne właściwości. Do dziś można spotkać się z twierdzeniami, że słodzików nie należy spożywać, ponieważ mogą wywołać problemy ze zdrowiem.

Słodzik o wielu zaletach

Aspartam wykorzystywany jest jako zamiennik cukru. Jego zastosowanie pozwala zmniejszyć wartość energetyczną wyrobu bez uszczerbku dla jego słodkiego smaku. Jest to możliwe, ponieważ laboratoryjnie wytworzony środek ma ułamek kalorii.

Osoby dbające o linię nie muszą więc całkowicie rezygnować z przyjemności. Mogą pić napoje kolorowe, jeść dietetyczne desery typu smakowe przetwory mleczne, puddingi, jogurty owocowe light.

Zerowa kaloryczność to niejedyna zaleta słodzika. Do jego pozytywnych stron zalicza się również: długo utrzymujący się smak i niski indeks glikemiczny. Spożycie aspartamu nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Nie uruchamia produkcji insuliny w trzustce. Oznacza to, że słodzik jest bezpieczny dla diabetyków.

Producentów żywności ucieszy natomiast fakt, że aspartam jest o wiele tańszy od cukru. Jak to możliwe? Środek ten powstaje w laboratorium poprzez połączenie wiązaniem peptydowym dwóch reszt aminokwasowych: fenyloalaniny oraz kwasu asparaginowego. Jak wiadomo, w laboratorium warunki produkcji są idealne.

Sprawia to, że syntetyzowanie aspartamu nie zależy od pogody, szkodników, kataklizmów czy wandali. Tego nie można powiedzieć o plantacjach buraków cukrowych czy trzciny cukrowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 + 4 =